Asbest

Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden omdat het ongezond is als u losse asbestvezels inademt. Asbest zit nog wel in sommige woningen. We halen het weg als er asbestvezels los kunnen komen. Als er geen vezels kunnen loskomen is asbest niet ongezond. 

Woningen van voor 1993

Als uw woning voor 1993 is gebouwd , kan er asbest in uw woning zitten. Ymere verwijdert asbest als dat nodig is. We halen asbest weg als er asbestvezels los kunnen komen. Als er geen vezels kunnen loskomen is asbest niet ongezond. 

Plekken waar asbest kan zitten

  • Platen met asbesthoudend cement zijn vooral te vinden in gevels, dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij de cv-installatie. Verder komt dit materiaal soms voor op galerijen van flats als golfplaat op schuren en garages en in vensterbanken.
  • Asbest komt ook voor in vloerbedekking van vinyl.  Het komt vaak voor in zeil, in de vorm van vinyltegels. U herkent dit als een lichtbruin tot grijs gekleurde, kartonachtige onderlaag. 
  • Soms is asbest gebruikt in oude huishoudelijke apparaten zoals gaskachels, cv-ketels, haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes.

Wees voorzichtig met klussen en verbouwen

Boren in asbest is gevaarlijk. Er kunnen dan asbestvezels los komen en dat is ongezond. Voor advies neemt u contact met ons op.

Regels van de gemeente

Als u gaat verbouwen, moet er soms het asbest verwijderd worden. Uw gemeente heeft hier regels voor, neem dus contact op met uw gemeente. Want asbest moet veilig verwijderd worden, zónder dat de ongezonde losse vezels in de lucht komen. Het afval moet daarna ook veilig vervoerd en verwerkt worden. Soms is er een vergunning nodig.