A A A

Tuin

Icoon Reparaties en onderhoudHuurt u een woning met een tuin van Ymere? De tuin is netjes als u in uw woning gaat wonen. Daarna zorgt u zelf voor de tuin.

Bij een (binnen)tuin die u deelt met de buren doet meestal een tuinman het onderhoud. U betaalt hiervoor in de servicekosten. Wilt u samen met uw buren meer doen met uw gezamenlijke tuin? U kunt het onderhoud ook zelf samen regelen. Zie Zelfbeheer.

Voor u de tuin bij uw huis leest u hier de regels en afspraken.

Wie doet wat?

Huurder zelf:

 • U onderhoudt het groen, het terras en tegelpad in uw eigen tuin
 • U onderhoudt ook de schutting in uw eigen tuin
 • U onderhoudt het privacy schot (eerste 1,85m afscheiding tussen uw tuin en die van de buren) als dat door u of eerdere huurder is vervangen (Ymere zorgt wél voor het originele privacy-schot)

Ymere zorgt voor:

 • Een nette tuin als u de woning gaat huren
 • Repareren van de berging of tuin- of balkonkast als deze van Ymere is
 • Repareren van het privacy-schot (eerste 1,85m afscheiding tussen uw tuin en die van de buren). Let op: dit geldt alleen voor het originele privacy-schot dat door Ymere geplaatst is. Heeft u of een eerdere huurder het vervangen of vernieuwd, dan moet u er zelf voor zorgen
 • Onderhoud of kappen van een zieke boom
 • Bemiddeling bij overlast door een grote boom in de tuin van uw buren (u moet wel eerst zelf met uw buren gaan praten)

Zo leveren we de tuin aan u op als u de woning gaat huren:

 • Planten, struiken en bomen: de planten en struiken in de tuin zien er verzorgd uit en de bomen zijn gezond
 • Terras en achterpad: aan de achterkant van de woning ligt een tegelterras. Heeft de woning een schuur of is er een achteringang van de tuin? Dan loopt er een pad naar de schuur of de achteringang. De tegels liggen recht en zijn niet kapot
 • Korte afscheiding (privacyschot) tussen uw tuin en de buren: in de achtertuin staat een kort privacyschot direct aan de woning vast, tussen u en de buren naast u. Het kan ook zijn dat er een langere schutting of een heg tussen uw tuin en de tuin van de buren staat. Die neemt u vaak over van de vorige bewoner. U zorgt samen met de buren zelf voor het onderhoud van deze schutting of heg.

Onderhoud dat u zelf moet doen en verandering

Buren vinden het vaak vervelend als uw tuin een rommel is. U mag daarom uw tuin niet gebruiken als opslagplaats, werkplek of bedrijfsruimte. Verder moet u de tuin netjes onderhouden. Natuurlijk hopen we dat u van de tuin geniet en dat u er iets moois van maakt!

Planten, struiken en bomen

Om uw tuin netjes te houden, maait u regelmatig het gras, verwijdert u onkruid en snoeit u bomen en hagen. 

Heeft u weinig tijd voor het onderhoud van de tuin? Veel mensen kiezen dan voor tegels. Maar tegels vragen ook onderhoud, zoals onkruid weghalen tussen de voegen en vegen. Ook kunt u meer last krijgen van te veel regenwater rondom uw huis. Want het water kan niet wegzakken in de grond. Lees hier tips voor een groene, onderhoudsvrije tuin.

Voor alle nieuwe bomen en struiken die u plant geldt: de boom moet op minstens 2 meter van de erfgrens (de grens tussen uw tuin en de tuin van de buren) staan. Struiken moeten op minstens 50 centimeter van de erfgrens staan, tenzij u dat anders afspreekt met uw buren. Voor alle planten geldt: uw buren mogen er geen last van hebben! De bomen, vaste planten en struiken die u plant mogen in de tuin blijven staan als u verhuist. U krijgt er geen vergoeding voor.

Tip: gaat u een nieuwe boom kopen? Vraag dan in het tuincentrum naar bomen die kleiner blijven dan 6 meter. Een kleine boom is makkelijker te onderhouden, en houdt minder licht tegen voor u en uw buren.

Heeft u overlast van een boom in de tuin van uw buren? Praat dan eerst met uw buren. Misschien is de overlast op te lossen als de buren de boom snoeien. Komt u er niet uit met uw buren? Neem dan contact op met Ymere (088 000 89 00 of mail klantenservice@ymere.nl). Ook als de boom zwak of ziek lijkt, kunt u ons bellen. Bel bijvoorbeeld als u zwammen, veel rupsen of dode takken ziet. Samen kunnen we bepalen wat er met de boom moet gebeuren en bijvoorbeeld een kapvergunning aanvragen of een boomverzorger om advies vragen.

Schutting, heg of een andere erfafscheiding

Ymere onderhoudt het privacyschot, het eerste stuk afscheiding direct aan uw huis vast. De rest van de schutting of heg moet u zelf of samen met uw buren onderhouden of vervangen. Ook als de schutting door Ymere is geplaatst. In een enkel geval zijn er andere afspraken in uw buurt of gebouw. Neem contact met ons op als u niet weet wat de afspraken zijn.

U mag de erfafscheiding veranderen of weghalen. Overleg wel eerst met uw buren als u de afscheiding met uw buren deelt. U kunt de kosten voor een nieuwe heg of schutting ook delen met de buren.

Er zijn regels voor de hoogte van erfafscheidingen. Aan de voorkant van uw huis mag een erfafscheiding 1 meter hoog zijn. Aan de zijkant en de achterkant van uw huis mag de erfafscheiding 2 meter hoog zijn.

Let op: soms gelden er in uw gemeente extra regels, informeer hiernaar bij uw gemeente.

Terras en tegelpad

U moet de tegels bij uw huis zelf onderhouden. Bijvoorbeeld onkruid verwijderen of ophogen. U mag de tegels van Ymere vervangen en u mag meer tegels (laten) leggen voor bijvoorbeeld een groter terras. Als u verhuist mogen deze tegels blijven liggen maar u krijgt er geen vergoeding voor.

Schuren en garages

U mag zelf een schuur, berging, carport of garage bouwen maar u moet Ymere wel om technisch advies vragen. Lees meer over wat er kan en mag bij Zelf klussen. Informeer ook bij uw gemeente of u een bouwvergunning nodig heeft. Als u verhuist kunt u soms van Ymere geld krijgen voor de door u gebouwde garage, schuur, enz. 

Hulp nodig?

   WhatsApp: 06 13 22 12 20
   Telefoon: 088 000 89 00
  Contactformulier
   Open: maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur
   Bezoektijden balie: maandag t/m donderdag 13.00-16.30 uur of in de ochtend op afspraak