Huurtoeslag

De huurtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid om de huur van uw woning te kunnen betalen. Om de toeslag te kunnen krijgen, mag u niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog zijn. U moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Op deze pagina leest u daarover meer informatie.

Ontvangt u (nog) geen huurtoeslag?

We merken vaak dat huurders geen huurtoeslag ontvangen, maar daar wel recht op hebben. Het kan zijn dat u bij het maken van een proefberekening een te hoge huurprijs heeft ingevuld of dat er iets is veranderd in uw persoonlijke situatie. 

 

Stappenplan aanvragen huurtoeslag

Zorg dat u uw gegevens over uw inkomen en de huur bij de hand heeft. U moet bijvoorbeeld weten hoe hoog uw kale huur (ook wel netto huur genoemd) plus een aantal servicekosten. Het gaat dus niet om de totale huur die u per maand betaalt. In uw huurspecificatie kunt u zien wat uw rekenhuur is (‘subsidiabele huur’.) U vindt uw huurspecificatie in MijnYmere.

Heeft u alle gegevens bij de hand? Vul dan de proefberekening in op www.toeslagen.nl/proefberekening 

Heeft u recht op toeslag? Vraag deze dan aan in Mijn toeslagen op www.toeslagen.nl. U logt hier in met uw DigiD. Na uw aanvraag ontvangt u binnen enkele weken uw toeslag.

Verandert er iets in uw leven? Bijvoorbeeld omdat u verhuist of meer gaat verdienen? Dan kan uw toeslag ook meer of minder worden. Geef veranderingen daarom altijd meteen door via Mijn toeslagen op www.toeslagen.nl. Dan krijgt u de toeslag waar u recht op heeft.

Ontvangt u al huurtoeslag?

Als uw huur wordt verhoogd per 1 juli, dan krijgt u meestal ook meer huurtoeslag. Ook als uw huur boven de huurtoeslaggrens uitkomt van € 900,07 (prijspeil 2025). U krijgt alleen geen huurtoeslag voor het deel van uw huur boven deze grens. Wij geven uw nieuwe huur door aan de Belastingdienst. Dat hoeft u niet zelf te doen. De Belastingdienst geeft u automatisch meer huurtoeslag.