Huurverlaging

Huurders van een sociale huurwoning kunnen soms huurverlaging aanvragen. Dat kan het hele jaar, ook ná de bezwaarperiode van de huurverhoging.

Vraag op tijd aan. De huurverlaging start op de 1e van de maand na uw verzoek. Als u aanvraagt op 28 augustus, gaat de huurverlaging in op 1 september.

Huurverlaging aanvragen

Redenen voor huurverlaging

Verandering in huishouden of inkomen
Als u eerder een huurverhoging kreeg en uw inkomen of de samenstelling van uw huishouden is veranderd, kan het zijn dat uw huur niet meer past bij uw situatie. U kunt dan huurverlaging aanvragen.

Huurprijs hoog in verhouding tot inkomen
Ymere kan uw huur lager maken, als blijkt dat u met uw inkomen wél huurtoeslag aan kunt vragen, maar de huur daarvoor te hoog is. Op de website toeslagen.nl kunt u dit narekenen voor uw persoonlijke situatie.

Puntentelling klopt niet
U kunt uw punten narekenen met de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Klopt de berekening niet, dan past Ymere de maximale huurprijs aan. Dat leidt soms, maar niet altijd, tot huurverlaging. 

Iemand in uw huishouden gaat met pensioen
Heeft iemand in uw huishouden de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en heeft u in 2020 een inkomensafhankelijke huurverhoging gekregen van meer dan 5.1%? U kunt dan huurverlaging aanvragen.

Op de website van de Huurcommissie staat alle uitleg over punten en de huurprijs voor de sociale én voor de vrije sector.

Vrije sector huur

Als u een vrije sector woning huurt, kunt u geen huurverlaging aanvragen. Let op: neem snel contact met ons op als u tijdelijk de huur niet kunt betalen. Wij bespreken dan met u wat u kunt doen om grote achterstand in de betaling te voorkomen.