Puntensysteem en maximale huurprijs

Het puntensysteem van de overheid (ook wel de Woningwaardering) bepaalt de maximale huurprijs voor zelfstandige en onzelfstandige sociale huurwoningen. Uw puntentelling staat in MijnYmere.

Puntentelling downloaden

Heeft u nog geen MijnYmere-account? Maak dan eerst een account aan. 

Hoeveel punten een woning krijgt hangt van een aantal onderdelen af. Bijvoorbeeld aan de grootte van de woning, de WOZ-waarde en het energielabel van de woning. Alle punten samen bepalen de maximale huurprijs. Dit is wettelijk bepaalt. U kunt de puntentelling narekenen op de website van de Huurcommissie. Daar leest u ook wat de maximale huurprijs is voor uw woning.

De WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente geeft aan de woning. U krijgt ieder jaar een brief over de gemeentelijke belastingen, de 'gecombineerde aanslag'. Daarin staat wat de nieuwe WOZ-waarde is. Bij een hogere WOZ-waarde, kan de woning meer punten krijgen. Hoeveel punten uw woning krijgt wordt onder andere bepaald door de WOZ-waarde. Omdat de WOZ-waarde ieder jaar verandert kan het aantal punten van uw woning hierdoor ook veranderen. Daarom kan de maximale huurprijs elk jaar anders zijn.

Klopt de WOZ-waarde niet? Bezwaar maken bij de gemeente

Dat kan tot 6 weken nadat de brief over de gecombineerde aanslag heeft gekregen. In de brief van uw gemeente staat hoe dit werkt. Komt u er niet uit, neem dan contact op met uw gemeente.

Klopt de puntentelling niet? 

Als uw puntentelling niet klopt dan passen wij dat aan. Dat kunt u doen op deze manier:

Stap 1: doe de huurprijscheck van de Huurcommissie.
Stap 2: stuur ons de uitslag van de huurprijscheck. Dat kunt u doen via het formulier Controle puntentelling in MijnYmere.

Wij controleren daarna of de punten kloppen en als het nodig is dan passen wij dat aan in het puntenoverzicht van uw woning.