Operatie lood eruit in Amsterdam Noord
 

Operatie 'Lood eruit in Amsterdam-Noord'

De afgelopen maanden hebben we duizenden huurders en bewoners van Amsterdam-Noord geïnformeerd over loden waterleidingen. We hebben bijna 6.400 woningen onderzocht, loden leidingen opgespoord en honderden watertesten laten doen. De volgende fase is het vervangen van de laatste restanten loden waterleidingen.

 

Deze mega-operatie start op 8 januari

Projectleider Madelon van Tuyl van Ymere legt uit wat we gaan doen. “We onderzochten tot nu toe bijna 6.400 woningen waar nog loden toevoerleidingen zouden kunnen zitten, welke route water aflegt voordat het uit de kraan komt en wat de uitkomsten zijn van een watertest”, zegt Madelon. “We lieten dat ook zien aan bewoners die al een inloopbijeenkomst bezochten, hebben een webpagina gemaakt en een postcode-check gelanceerd waarmee bewoners zelf meer informatie over hun woning kunnen vinden.”

Operatie ‘Lood Eruit’

De buurt is bezorgd. Werkt Ymere wel hard genoeg aan een oplossing? Wanneer gaan ze eens aan de slag? Madelon: “Natuurlijk zijn bewoners ongerust. Dat is hartstikke begrijpelijk. Het is voor hen ook niet altijd zichtbaar wat er gebeurt. Het in kaart brengen van de situatie was het eerste deel van de oplossing. Nu starten we met het vervangen van loden leidingen in een aantal huizenblokken van 6 á 10 woningen.” Meerdere bouwbedrijven worden ingeschakeld bij de operatie. Snelheid en het veroorzaken van zo min mogelijk overlast is daarbij belangrijk. Madelon is heel duidelijk: “We gaan direct aan de slag.”

Ymere neemt vanaf volgende week contact op met huurders van de huizenblokken die we als eerste aanpakken. Madelon benadrukt dat de medewerking van alle bewoners daarbij belangrijk is. “We willen vertraging bij de werkzaamheden zo veel mogelijk voorkomen.” Het eerste proefblok is in de Westwouderstraat. Bewoners hebben hierover al bericht gekregen.

Na de proefwoningen volgt de rest van Amsterdam-Noord

Nadat de loden toevoerleidingen in de proefwoningen zijn vervangen is de rest van Noord aan de beurt. Het is een mega-operatie. Het gaat om vele honderden woningen, dus dat kost wel tijd. De gezondheid van onze huurders en andere bewoners is het allerbelangrijkste. Ook wij vinden dat je gewoon water uit de kraan moet kunnen drinken. Hoe eerder, hoe beter!

 
Foto: Marco van Middelkoop/Aerophoto-Schiophol
Foto: Marco van Middelkoop/Aerophoto-Schiphol


Tuindorp Nieuwendam met diagonaal de Purmerweg en het Purmerplein. Tuindorp Nieuwendam is aangelegd in 1924-1934 door de gemeente Amsterdam, in deze periode was er een grote woningnood en behoefte aan woningen in noord om de groeiende groep arbeiders van de nieuwe industrieën en scheepsbouw aan de noordoevers van het IJ dichtbij hun werk huisvesten.

Meer over dit onderwerp:

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief over Loden waterleidingen

Aanmelden