Een huurder erbij

Alleen uw partner kan ook huurder worden. Als u trouwt of uw partnerschap registreert, gaat dat automatisch, maar we willen dat toch graag van u horen. Als u samenwoont kan uw partner na 2 jaar medehuurder worden. Dan vragen we om bewijs dat u 2 jaar of langer samenwoont en een 'duurzaam gemeenschappelijke huishouding' heeft gevoerd met uw partner. U kunt dit direct regelen in MijnYmere.

Huurcontract aanpassen 

Heeft u nog geen MijnYmere-account? Maak dan eerst een account aan. 

Trouwen en geregistreerd partnerschap 

Als u trouwt, bent u automatisch ook huurder van de woning. Dit is ook zo bij een geregistreerd partnerschap. Dat heet 'wettelijk medehuurderschap'. Het is wel belangrijk dat u uw partner als medehuurder aanmeldt bij Ymere. We zetten de naam van uw partner dan op het huurcontract. Zo kan uw partner ook zaken bij ons melden of aanvragen. Het scheelt u ook gedoe bij een scheiding of overlijden.

Samenwonen

U hoeft geen toestemming te vragen aan Ymere als uw partner bij u komt wonen. Maar uw partner is niet automatisch ook huurder. Ook niet als u een samenlevingscontract heeft. Wettelijk gezien is uw partner een (mede)bewoner. 

Na 2 jaar samenwonen kunt u aanvragen om uw partner ook als huurder op het contract te laten vermelden. We vragen dan om meerdere bewijzen dat u al 2 jaar samenwoont. En dat u dat ook samen wil blijven doen. We noemen dat 'bewijs van een duurzaam gemeenschappelijke huishouding'. U kunt ook van tevoren al de naam van uw partner aan ons doorgeven. Dat kan handig zijn als u later medehuurderschap wil aanvragen.