Wat kunt u zelf doen?
De slimste manier om energie te besparen en je energierekening te verlagen is isoleren. Een fixteam adviseert bewoners en voert kleine maatregelen uit. Zij kunnen helpen met kitten, tochtstrippen, radiatorfolie, waterzijdig inregelen van de CV en het maken van een infraroodscan van een woning om te kijken waar via kieren en gaten warmte ontsnapt.
De gemeente Amsterdam richt zich op 165 buurten in de stad waar bewoners de ondersteuning het best kunnen gebruiken. Amsterdammers die in aanmerking komen, ontvangen vanzelf bericht.
Een aanpassing of verbouwing aan uw woning, die u zelf doet of laat doen, noemen wij een ZAV (zelf aangebrachte voorziening). Hier betaalt u zelf voor. Als wij langskomen betaalt u niets.
De energiecoach komt bij u thuis en kijkt met u naar het energieverbruik in uw woning. U vraagt een (gratis) gesprek met de energiecoach aan in de gemeente waarin u woont.
Wilt u zonnepanelen, dan maakt het uit of u woont in een appartement of eengezinswoning. Appartementen krijgen (als dat kan) bij renovaties van het complex zonnepanelen. Huurt u een eengezinswoning, dan kunt u zonnepanelen huren of kopen.
Als we nog niet bij u langskomen kunt u kijken hoe u uw energieverbruik nu al kunt verminderen.
Kies voor elektrisch koken
Het kost nu eenmaal tijd om al onze woningen gasloos te maken. Daarom bieden we onze huurders aan om alvast over te stappen op elektrisch (inductie) koken. Op de pagina over elektrisch koken vindt u hierover meer informatie en kunt u direct een aanvraag doen.
Warm en duurzaam: isolatie
Een energiezuiniger huis begint met het binnenhouden van warmte. Daarom isoleren we woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn. In de meeste gevallen betekent dit dat u HR++ glas krijgt.
Soms doen we meer, bijvoorbeeld het isoleren van daken, spouwisolatie en het aanbrengen van mechanische ventilatie. Ook tijdens een renovatie, waarbij u uw huis tijdelijk moet verlaten, verduurzamen wij de woning.
Geen E, F en G labels meer in 2028
Samen met de overheid hebben wij de afspraak gemaakt dat er in 2028 geen woningen met een slecht energielabel meer bestaan. Dit zijn de E, F en G gelabelde woningen. Deze woningen krijgen daarom de komende jaren voorrang bij isoleren en verdere verduurzaming. Want wij begrijpen dat het voor u belangrijk is dat uw woning goed wordt onderhouden, en dat u in een goed geïsoleerd huis wil wonen.
De manier (methode) om het energielabel van een woning te bepalen verandert regelmatig. Hierdoor kan het zijn dat de woning eerst een label B had, maar nu een label C, of andersom. En dat kan verwarrend zijn. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op.